Helicobacter-pylori Informacija i lekuvanje

Helicobacter-pylori Informacija i lekuvanje

 

Хеликобактер Пилори инфекција & Лекување


Helicobacter pylori (Хеликобактер Пилори) е многу позназната бактериска инфекција која се појавува во развиените и неразвиените земји. Овие бактерии живеат во нашиот стомак каде што се размоножуваат и ја гризат слузокожата од стомакот. Некои од луѓето не се свесни дека ја имаат оваа бактерија се додека не почнат да имаат тегоби и болки во пределот на стомакот или желудникот. Хеликобактерот е доста заразна инфекција и може брзо да се пренесе од човек на човек. Па ако некој член од семејството веќе ја има има голема веројатност дека и другите се изложени на оваа бактерија. Може да се пренесе на следниве начини

 • преку плунка
 • недоволна хигиена
 • фекална зараза(контаминација).
 • Овешје, харана и тн.

Навремено не лекување може да доведе стомачни чиреви или воспаление на стомакот. Отако ќе се утврди одма се оди на лекување кое е најчесто познато како тројна терапија со антибиотици.

 

Стомачна инфекција (H. Pylori)


Хеликобактер е чест вид на инфекција и затоа е многу тешко да се открие. Некогаш симпотмите не налагаат дека станува за тоа збор. Но ако ги имате овие симтоми на:

 • Надуеност,
 • Киселина
 • Болка под ребрата веднаш над стомакот
 • Абдоминална Болка
 • Болка во цревата
 • Постојано варење и појава на гасови
 • Остра болка
 • Запек или констипација
 • Болка во цревата

Откриена е во 1982 гонина од страна на Аустралискиот патологист Робин Варен и гастрологистот Бери Маршал. Тие во нивното истражување откриле дека луѓето заразени со оваа бактерија страддат од ракови, киселини и чиреви. Бактеријата ја напаѓа слузокожата од стомакот и на тој начин се појавуваат полипи и гастро чиреви. Според анализите бактериите предизвикуваат околу 95 % од дунденални и 75% гастро чиреви. Така да како да се справите со оваа бактерија е важно. Постојат различни тестови за дијагностикација со оваа бактерија. Stomach Bacteria called Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori Tестови


Дијагноза или утрврдување на Хеликобактер пилор или ХП  pylori:

 • Тест преку испитување на крв. Преку крвата се утврдува дали има Хеликобактер антитела. Овој тест ќе биде точен ако претходно не сте примиле терапија бидејки ако сте примиле терапија со лекарства тогаш антителата остануваат во крвта .
 • Тест кој најчесто го прават е со дување во цевка на празен стомак. Овој тест е уреаза издишен тест, кој најретко се применува во некои од земјите. Многу брз и доста точен.
 • Најточен тест е преку трвда столица ензимот од бактеријата. Анализа на фецес (столица) се прави пред и по употребата на лекастрва. Овој тест е најточен и може да откирие дали третманот на антибиотици против ХП бил успешен.
 • Гастроскопија на вашиот стомак. Доктор ќе постави сонда со камера преку вашата уста и ќе утврди дали станува збор за хеликобактер.

Во странство терапијата се вика Proton Pump Inhibitor PPIs Medication Side Effects

Оваа е доста исцрпрна терапија за целото тело. Многу од луѓето се откажуваат од оваа терапија бидејќи го изнемоштува телото.

Proton Pump Inhibitors (PPIs) се апчиња кои работат на редуцирање на секрецијата на стомачна киселина со блокирање на ензимитево стомакот. Ако пациентите се изложени на прекумерено лачење на киселина тогаш може да развијат чиреви па дури и рак. Со PPIs апчината киселината во стомакот се намалува и полесно се залекуваат раните нарпавени од хеликобактер. Накаде се викаат Nexium or omeprazole, пантопразол и ранитал, но сите имаат иста функицја да ја намалат киселина! Но сепак не е добро да се остане со намалена кисилина во стомакот бидејќи можат да настанат компликации во иднина. Овие апчиња беа сметани како најбезбедни но последното научно истражување покажа дека се лоши за коските, срцето и дементијата, склерозата. Терапијата е 7 дена по два пати или некои брендови можат да одат до две недели. Сепак после терапијата се препишуваат нексиум или ранитал за да не се врати киселината

 

 

 

 

12 Начини да ја победите Хеликобактер Бактеријата


 1. Природен мед или пробиотички.
 2. Ако е сезоната јадете зелен спанаќ и брокули, малку варени.
 3. Пијте 100 percent Organic licorice tea Тасев Биле . Линк до описот на опис на продукто
 4. По една лажичка на утро и вечер од јаболкова киселина
 5. Земете Калциум таблети, Vitamin C и E
 6. Најдете HCL дигестивни табле. Ако земате ранитал или нексиум за желудник тие ја намалуваат киселината и со тоа некои луѓе мислат дека се излекувале, но вистината е дека тие само ја намалуваат на жлездата залачење на киселина.
 7. Земете Deglycyrrizinated Licorice or DGL tablets Тасев Биле. Прочитајте го мојот опис на продуктот кој јас сеуште го употребувам Organic Licorice Extract
 8. Куркумин во прав
 9. Кефир
 10. Зелен чај
 11. Мача прашок ако сте во моѓност
 12. Baking soda растоврена во вода

Природно лекување е најдобро


Од наведените начини како природно може да ја излекувате е да  пиете чај од Тасев Биле, DGL ликориш или Тасев Биле апчињата се доста добри дури и подобри од ранитал и пантопразоле во некои случаеви. Ја залекуваат слузокожата и од стомакот и ја намалуваат киселината а воедно се борат против хеликобактер пилори. Кефирот е доста стар бабин лек кој е добар за имунитет и внесување на позитивни бактерии во стомакот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *